globulki dopochwowe Betadine są dobrze tolerowane. Reakcja alergiczna wystąpiła u 1 z 50 pacjentek, nietolerancja preparatu (uczucie pieczenia w pochwie) u kolejnych dwu badanych kobiet.
są skuteczne w leczeniu grzybiczych, bakteryjnych i mieszanych zakażeń pochwy. Potwierdzone badaniem lekarskim wyleczenie uzyskano u 41 z 43 pacjentek (95, 4%). Dolegliwości subiektywne ustąpiły u 44 z 47 pacjentek (93, 6%).
eczenie powinno być prowadzone przez dwa tygodnie, gdyż u 12 z 44 pacjentek dolegliwości ustąpiły dopiero w drugim tygodniu leczenia.
w pierwszym tygodniu leczenia dolegliwości ustąpiły u 83,3% pacjentek leczonych Betadine
natomiast co od siebie: na pewno powinnaś założyć podpaske, nie przejmować się jesli się pochwa zabarwi, bo tak to działa i ponieważ działa odkażająco powinnaś dodatkowo dokupić cos w stylu lacibiosu femina (chodzi o pałeczki kwasu mlekowego). ja musiałam przerwać kuracje, ponieważ zaczęło mnie tak szczypac i piec, ze nie dałam rady. małe pieczenie moze wystąpić, ale ja wyraźnie źle tolerowałam ten lek.