zupa w lodówce - ile może stać?

Fajne przepisy. Ciekawostki z kuchni różnych krajów i nasza tradycyjna kuchnia.

Moderatorzy: Kowal2, Figa

zupa w lodówce - ile może stać?

Postprzez kotka » Śr sie 20, 2008 8:30 pm

Może temat jest śmieszny, ale jestem ciekawa, ale - wg Was - może stać w lodówce zupa tak, żeby nadawała się do jedzenia? Czy jest to zależne od zupy? Mój chłopak uważa, że po dwóch dniach trzeba już ją wylać, u mnie w domu się tak nigdy nie robiło.. :) A jak Wy robicie?
Avatar użytkownika
kotka
 
Posty: 20
Dołączył(a): N lip 20, 2008 2:30 pm
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez WarnGirl » Śr sie 20, 2008 11:07 pm

U mnie zawsze zostaje troche zupy z obiadu i chowamy ją do lodówki(bo ja mam wtedy na drugi dzień-zupy to jedyny obiad przy którym nie wybrzydzam ;) ).Czasem sobie taka reztunia dłużej posiedzi w lodówce,a ja ją i tak zjadam ze smakiem :) myślę,że może stać kilka dni...tak do 4 max,bo potem to chyba sie psuje czy coś...? ;) (nie jestem obeznana za bardzo w kuchennych pieleszach...tak z obserwacji piszę ;) )
Poczucie humoru dobrze amortyzuje życiowe wstrząsy :)
Avatar użytkownika
WarnGirl
Super obcasik
Super obcasik
 
Posty: 4671
Dołączył(a): Śr gru 13, 2006 7:21 pm
Lokalizacja: kosmos

Postprzez Mi » Cz sie 21, 2008 12:17 am

A ja po prostu pierwsze to oglądam i wącham, jeśli ok to próbuję maleńką dawkę, jeśli ok to większą i jeśli wszystko wydaje się w porządku to podgrzewam. Jakby była skwaszona to wówczas się troch pieni. Nie przejmuję się tym jeśli byłaby nawet lekko podkwaszona a nie czułabym tego i mnie by smakowała. Przecież to chyba nie trucizna. Tak więc nie mam wyznacznika co do ilości dni. Z resztą wydaje mi się że zależy to od zupy- np. zabielane mogą się szybciej psuć, rosół zawsze utrzymuje się długo. Inaczej też sprawa wygląda w zimie a inaczej w lecie. W lecie to moment zupa się kwasi, nawet w lodówce. Tak więc ciężko określić ważność zupy.
Mam wielką ambicję, by umrzeć z wyczerpania, a nie z nudy.
Avatar użytkownika
Mi
Szpileczka
Szpileczka
 
Posty: 441
Dołączył(a): Pt lip 18, 2008 10:58 am
Lokalizacja: z Polski

Postprzez charlize » Wt sty 26, 2010 1:03 pm

Ciężko jednoznacznie powiedzieć jak długo zupa może stać, jednak u mnie zazwyczaj dłużej niż 3 dni zupy nie trzyma się w lodówce. Przed odgrzaniem i zjedzeniem zupy warto ją powąchać i spróbować czy nie jest kwaśna i nie śmierdzi. Jeśli nie to można śmiało jeść :-)
charlize
Szpileczka
Szpileczka
 
Posty: 296
Dołączył(a): Wt lis 17, 2009 3:59 pm

Postprzez Fenris » Cz sty 28, 2010 3:56 am

W akademiku i miesiąc, potem tylko kożuszek zdjąć i można jeść: wink :<żart>

A tak poważnie, to około 3-4 dni. Zupa też może kwaśnieć, jak wygląda bardzo podejrzanie, albo smakuje dziwnie, lepiej nie ryzykować.
Avatar użytkownika
Fenris
Obcasik
Obcasik
 
Posty: 775
Dołączył(a): Cz sty 22, 2009 10:06 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez szaloona » Cz sty 28, 2010 4:46 pm

Moim zdaniem to jest chyba indywidualna sprawa każdej zupy;) taki mały żarcik. Ale moim zdaniem taka zupa może stać w lodówce maksymalnie trzy dni;) Moim zdaniem najkrócej może stać w lodówce rosół. Mimo, że jest w chłodzie lubi szybko się popsuć;/
szaloona
Szpileczka
Szpileczka
 
Posty: 323
Dołączył(a): Śr lip 22, 2009 1:04 pm


Powrót do Kuchnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości

CIEKAWE TEMATY
Szarość nie szarość. Kolekcja MMC

Kolekcja Ilony Majer i Rafała Michalaka na sezon wiosna-lato 14 to mix minimalizmu lat 90-tych z mocno rockowym stylem londyńskiej ulicy początku lat 70-tych czytaj »
POLECAMY
Odbuduj włosy z komórkami macierzystymi

Na głowie człowieka znajduje się od 100 do 150 tysięcy włosów, które rosną ok. 0,3 mm na dobę, a w ciągu dnia tracimy około 100 z nich czytaj »


Portal dla kobiet. Jesteśmy z wami już 8 lat



Media, TV, Kino, Kultura, Imprezy, Wydarzenia

Zostań fanką/fanem

cron